Teatro Cervantes: Madama Butterfly, 23.10.2015

Osaavat naisartistit dominoivat Teatro Cervanten näyttämöä Kulttuuriyhdistys Kalevan oopperamatkalla 23.10.2015. Madama Butterflyn tähti oli itseoikeutetusti Hiroko Morita Madaman hahmossa. Hän hallitsi musiikillisen osaamisen lisäksi myös mainiosti näyttämötekniikan ja istui olemukseltaan osaansa kuin valettuna. Oopperan tunnetuin aaria Un bel di vedremo sai hänen esittämänään kesken esityksen innokkaat suosionosoitukset.

Sopraano Morita teki Madamana täyden päivätyön ollen lavalla lähes koko esityksen. Lisäksi hänen eläytymisensä oli sitä luokkaa, että oopperan jännite säilyi surulliseen loppuun saakka .  Esityksen toinen tähti oli Suzukin hahmossa laulanut mezzo-soprano Liliana Mattei. Hänen lirkuttelevat duettonsa Moritan kanssa olivat nautittavaa kuultavaa. 
Luutnantti Pinkertonin esittäjä oli nimeltään David Baños, tenori. Hänen esiintymisensä oli naistähtiä yksi-ilmeisempää. Tenorin laulu oli puhdasta ja teknisesti hyvää, mutta hänen äänenvärinsä ei miellyttänyt italialaistyyppisiin pehmeisiin tenoreihin mieltyneitä. Oopperan toinen kuulu aaria ”Addio fiorito asil” jäi hänen esittämänään hiukan vaisuksi. Duetto ”Viene la sera” Madaman kanssa oli kuitenkin onnistunut.

Yhdysvaltain Nagasakin konsulin hahmossa esiintyi baritoni Paolo Ruggiero. Baritoni piti naistähtien lisäksi esityksen hyvin kasassa. Miehellä oli komea ääni ja mahtavat äänivarat. Pienehkö kuoro täytti hyvin tehtävänsä. Hymisevä Cora bocea chura oli tyylikäs esitys.
Oopperan näyttämöasetus, lavastus, oli Teatro Cervanten pienen stagen huomioon ottanen toteutettu visuaalisesti näyttävästi. Uskoisin että useimmat katsojat nauttivat esityksestä laillani.

(kirjoittaja Veikko Virta)