Teatro Cervantes: Kasakat Malagassa, 16.3.2015

Maanantaina 16.3.2015 nähtiin Teatro Cervantesin esiintymislavalla hengästyttävää menoa. Vierailunäytöksen antoivat Legendaariset Kasakat niminen tanssiteatteri. Ryhmän tuotantoyhtiö on venäjällä vuonna 1990 perustettu Cossack State Dance Company of Russia niminen yhtymä, jolla lienee useitakin maailmaa kiertäviä tanssilähettiläitä. 
Nähdyt ja kuullut tanssit olivat hyvin vauhdikkaita ja ryhmä koostui hyvin harjoitelluista kovakuntoisista ammattilaisista. Esityksessä saimme nähdä kaikki venäläisen kansantanssin kliseet, mutta juuri niitä oltiin tultukin katsomaan. Tanssit uhosivat kasakoiden macho-perinnettä ja isänmaallista uhoa vaikkei kasakoilla omaa isänmaata ole koskaan ollutkaan. Miekat heiluivat esityksessä vaarallisen näköisesti, eiväthän kasakat muovimiekkoja käytä vaan kipunat sinkoilivat teräksisistä miekoista.
Suuresta isänmaallisesta sodasta palattiin voittajina ja Venäjän lipun lisäksi myös sirppi ja vasara liehuivat kasakoiden käsissä.
Esityksen musiikki kärsi etenkin diskantin säröistä. Teatro Cervanten äänentoistolaitteisto on korkeatasoinen, joten ryhmällä oli omat laitteet ja taitamaton miksaaja. Venäläinen, omaleimainen slaavilainen soinnutus on kuuntelemisen arvoista, mutta nyt säröilevä ja kovaääninen laulu ei ollut parhaimmillaan.

Kulttuuriyhdistys Kaleva oli matkalla kahdella bussilla ja matkaajia oli yhteensä 84 henkeä. Mukaan lukien omin keinoin esitykseen tulleiden kanssa suomalaiset olivat kuulijakunnan enemmistönä. Slaavilainen musiikkiperinne tansseineen on meille paljon tutumpi kuin andalusialaisille. Kaiken kaikkiaan esitys oli mukana olleiden mielestä, jos ei suurenmoinen niin ainakin nautittava.

(kirjoitti Veikko Virta)