Taide ja tapas: Nälkä on pahempaa kuin härät, 23.1.2015

Kalevan Taide ja Tapas tilaisuudessa 23.01.2015 esitettiin Yleisradion dokumenttien tekijä Pentti Riutun ohjaama dokumentti ”Nälkä on pahempaa kuin härät”. Esitys oli sekä ansiokas kuvaus 60-luvun Espanjalaisesta arkitodellisuudesta, että valokeila myös silloisen ”reporadion” maailmankuvaan. Reijo Nikkilän laatimissa väliteksteissä tuotiin sinänsä oikeita tietoja espanjalaisesta yhteiskunnasta, mutta ”reporadiolle” tyypilliseen osoittelevaan tapaan.

Francon diktatuurin ajan Espanjassa luokkajako oli syvä ja koulutustaso alhainen, koska suuri osa lapsista jätti koulun kesken auttaakseen perhettään leivän hankkimisessa.
Sadat tuhannet nuoret astuivat juniin, jotka kuljettivat heidät Pyreneiden-vuoriston pohjoispuoleiseen  Eurooppaan. Kouluttamattomille nuorille oli silloin, toisin kuin nyt, työmahdollisuuksia kasvavissa teollisuusmaissa.
Osa jäi Espanjaan ja monia kiinnosti tie ”ryysyistä rikkauksiin”. Ammattijalkapalloilijan tai härkätaistelijan ei tarvitse osata lukea tai kirjoittaa. Tietenkin myös glooria, kuuluisuus ja kunnia houkuttelivat näille urille.

Dokumentissa kaksi työtöntä nuorta kiertelee Andaluciaa mukanaan härkätaistelijan miekka, estoque, etsien mahdollisuuksia päästä areenalle. Dokumentin kuvaaja Veikko Mård esittää poikien lohdutonta tilannetta taitavasti sulkeutuvilla ovilla ja karuilla maisemilla nälkäisine kulkukoirineen. Kokonaisuutena esitys oli mielenkiintoinen ja sai pohtimaan mm. nyky-Euroopan nuorten lohduttomia työttömyyslukuja.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että  dokumentin onnistumiseen vaikutti suuresti herra nimeltä Paco Francisco Serrano, jonka me monet tunnemme Este Pais-oppikirjan Pacona. Paco ei dokumentin lopputeksteissä näy. Ehkä turvallisuussyistä.

Dokumentin synnyinvaiheita ja tekijöiden taustoja valotti Pentti Riutun lisäksi hänen vaimonsa Pirjo Pasanen