Teatro Cervantes: 150 v. Sibeliuksen syntymästä, 11.4.2015

Yksinäinen haikea klarinetti meren rantakalliolla. Taustalla patarummun hiljainen kumu kuin tyyntyvän meren ääni. Näin alkoi Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian esitys lauantaina 11.4. M¡alagan Filharmonikkojen Sibelius konsertissa. Pian jouset rientävät mukaan vauhdikkaan intohimoisella teemalla ja koko orkesteri tykittää, symbaalit mukaan lukien, säveltäjämestarin temperamenttista partituuria. Sinfonian ensimmäinen osa onkin nimetty Allegro energicoksi .

Toinen osa, Andante (ma non troppo lento), on nimensä mukaisesti serenadin omainen suvanto dramaattisen teoksen keskellä. Kolmas osa on jousien ja patarummun vuoropuhelua puhaltimien säestyksellä.  Neljännessä osassa orkesteri palaa ensimmäisen osan teemaan ja antaa palaa koko repertuaarin voimalla. Tämä finaali voisikin olla itsenäinen teos tarttuvalla melodiallaan. Varsinainen finaalin huipentuma jäi tasapaksuksi lopetukseksi. Piff à la Lindström.

Malagan Filharmonikot selvisivät hyvin Sibeliuksen ykkösestä, mitä myös täysi katsomo ja 55 Kalevan konserttibussilaista osasivat arvostaa.

Sibelius konsertin ensimmäisenä teoksena Filharmonikot esittivät säveltäjämestarin viulukonserton 47. Solistina Jesùs Reina. Solisti ja orkesteri olivat vaikean tehtävän edessä koska kyseessä oli yksi maailman eniten soitetuista ja arvostetuimmista viulukonsertoista. Monet kuuntelijat olivatkin kuulleet teoksen viulun mestareiden esittäminä.

Teoksen orkestrointi antaa solistille runsaasti tilaa. Viulu on siis konserton kunkku. Reina on eittämättä hyvä viulisti, mutta ei mikään virtuoosi. Lisäksi hänen soitostaan puuttui intohimo. Mies oli ikään kuin töissä soittamassa viulua.

(kirjoitti Veikko Virta)