Burgos,Leon, Salamanca, Avila 11.-16.2024

Teimme hienon matkan Burgosiin, Leoniin, Salamancaan ja Avilaan. Oppaanamme oli meidä loistava ja osaava luotto-oppaamme Liisa Väisänen. 

Matka alkoi bussilla Fuengirolasta Malagan juna-asemalle ja sieltä Ave-junalla Malagasta Madridiin. Madridissa vaihdoimme bussiin, joka vei meidät Burgosiin. Saavuimme iltapäivällä kaupunkiin, joka tarjosi täydellisen näkymän mennyttä aikaa kulkiessamme läpi keskiaikaisen vanhan kaupunginosan. Tutustuimme Liisa opastuksella UNESCOn maailmanperintökohteeseen kuuluvaan vaikuttavaan katedraaliin. Burgosissa on myös hienoja uusia rakennuksia kuten esimerkiksi huippuhieno museo ihmisen evoluutiosta. Kaupungin läpi kulkee myös pyhiinvaeltajien reitti ”Camino de Santiago Francés”. Yövyimme hotellissa Burgosissa.

Aamiaisen jälkeen vuorossa oli opastettu kävelykierros Burgosin keskustassa ja sen vaikuttavassa katedraalissa. Vaikka jo roomalaiset ja länsigootit asuttivat Burgosia, varsinaisesti se perustettiin 800-luvulla, jolloin sinne rakennettiin linna silloiselle kuninkaalle Alfonso III:lle. Legendaarinen soturi El Cid Campeador (Rodrigo Diaz de Vivar) syntyi Burgosin lähellä ja hänen sekä hänen vaimonsa Doña Jimenan haudat ovat Burgosin katedraalissa. 1000-luvulla Burgos oli Kastilia ja Leonin pääkaupunki ja Alfonso VI siirsi sinne piispanistuimen. Keskiajalla yli 8 km pituinen muuri ympäröi kaupunkia. Muurissa oli yhteensä 11 porttia, joista nykypäivään on säilynyt viisi. Kävelykierroksen jälkeen meillä oli muutama tunti aikaa omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen ja lounaaseen. Iltapäivällä jatkoimme bussilla Leoniin, jossa yövyimme

Aamupäivällä oli opastettu kävelykierros Leonin historiallisessa keskustassa. Hienostuneessa kaupungissa on kolme Espanjan huomattavimmista historiallisista monumenteista: goottilainen katedraali, kuninkaallinen Pantheon ja pyhiinvaeltajien sairaala San Marcos. Roomalaisten perustama kaupunki sai nimensä latinan sanasta Legio, joka ajan myötä muuttui Leóniksi. 200-luvulla kaupungista tuli tärkeä, kun kristinuskoa alettiin levittää pohjoiseen. Maurien hyökkäys v 998 tuhosi kaupungin täysin, mutta kaupunki valloitettiin takaisin jo seuraavana vuonna, jolloin Leonin kuningas Alfonso V kruunattiin kaupungissa. Ferdinand I yhdisti Kastilian ja Leonin 1230. Kaupunki on täynnä historiallisia monumentteja: roomalaisajan muurien rauniot, San Isidron romaaninen kollegiaattikirkko, goottilainen katedraali “Pulchra Leonina” ja Pyhän Markuksen majatalo (nykyään Parador-ketjuun kuuluva luksushotelli), keskiaikaisia kirkkoja, luostareita ja palatseja. Matkalla Salamancaan pysähdyimme Tordesillasissa, jonka Casa de Tratadossa v. 1494 allekirjoitetulla sopimuksella uusi maailma jaettiin Espanjan ja Portugalin kesken. Myöhemmin rakennuksesta tuli katolisten kuninkaitten tyttären Johanna Hullun vankila 46 vuoden ajaksi. Illaksi saavuimme Salamancaan, jossa yövyimme.

Aamiaisen jälkeen tutustuimme jalkaisin Salamancan historiallisen osan tärkeimpiin rakennuksiin ja monumentteihin: Plaza Mayor, vanha ja uusi katedraali, vanha yliopisto, 1100-luvulla rakennettu San Martinin kirkko, Casa de las Conchas eli ”Simpukkatalo” sekä roomalaisten rakentama silta Puente romano. Salamancaa pidetään yhtenä Euroopan upeimmista renessanssikaupungeista jonka keltit perustivat noin 2400 vuotta sitten. Lounaan jälkeen jatkoimme Avilaan, joka nousee yhtäkkiä majesteettisesti keskellä harmaanruskeaa erämaata yksitoista mailia Madridista luoteeseen. Nautimme yhteisen illallisen ja yövyimme Avilassa

Avila on Espanjan historiassa sekä uskonnollisesti että poliittisesti tärkeä kaupunki. Jotkut Espanjan mahtavimmista perheistä ovat kotoisin Avilasta, mutta parhaiten kaupunki tunnetaan 1500-luvulla eläneestä ja vaikuttaneesta pyhimyksestä, Pyhästä Teresasta. Avila on Unescon maailmanperintökohde. Sen täysin säilyneiden 1000-13000 luvuilla rakennettujen lähes kolmen kilometrin pituisten muurien suojassa on Espanjan ensimmäinen goottilainen katedraali sekä useita keskiaikaisia palatseja ja rakennuksia. Tutustuimme kaupungin keskustaan opastetulla kävelykierroksella sekä kävelyllä muurilla. Lounastauon jälkeen sitten paluukuljetus Madridiin Atochan asemalle ja paluu Ave-junalla Malagaan sekä edelleen bussikuljetus konserttibussin reittiä Fuengirolaan.