Taide & Tapas

Ti 10.10. klo 15.00 Ravintola Kukko, pianotaiteilija, tohtori Maria Männikkö 

Enrique Granados (1867-1916) – romantikko ja tunteiden ilmaisun mestari

Esitelmässä kuullaan Maria Männikön kokemuksia espanjalaisen pianomusiikin soittamisesta ja esittämisestä. Hän vie kuulijat matkalle 1800- ja 1900-luvun taitteen Espanjaan. Hän on pianisti, joka rakastaa espanjalaista pianomusiikkia. Tämä tunne ja rakkaus espanjalaiseen kulttuuriin vahvistui erityisesti Erasmus-vaihdon aikana Salamancassa. Hänen soittoaan on kuvailtu "..voimakkaita värejä hehkuvaksi, intohimoiseksi, ylvään rituaaliseksi ja kuiskivan aistilliseksi.." (Jukka Isopuro, HS). Halu syventyä espanjalaiseen pianokirjallisuuteen vei Marian taiteellisen tohtorintutkinnon pariin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistui musiikin tohtoriksi vuonna 2018. Maria valmistui myös musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2006 ja teki jatkotutkinnon “Konzertexamen” Hannoverin musiikkikorkeakoulussa 2010. Molemmissa opinahjoissa hän työskenteli prof. Matti Raekallion johdolla.

Maria Männikkö on menestynyt kansainvälisissä pianokilpailuissa, joista mainittakoon pääpalkinto Ibla Grand Prize -kilpailussa Sisiliassa 2010, finaalisijoitus Seattlen kansainvälisessä pianokilpailussa 2008 ja 1. palkinto Bradshaw & Buono -pianokilpailussa New Yorkissa 2007. Menestyksen myötä hän on päässyt esiintymään merkittäviin saleihin, mm. Carnegie Halliin. Maria on esiintynyt Euroopassa sekä Yhdysvalloissa niin resitaalein kuin orkesterisolistina. Keväällä 2014 Maria soitti Granadosin pianokonserton Suomen kantaesityksen Musiikkitalossa José María Morenon johtaman Karjalan sinfoniaorkesterin solistina. Kritiikki ylisti ”..Maria Männikön virtuoottisuutta, rytmistä imua ja Granadosin pianomusiikin syvää ymmärrystä” (Jan Granberg, HBL).  Tallenne n.33 minuutin mittaisesta konsertosta on katsottavissa Youtubessa, haku Marian nimellä. Viimeinen osa on varsinaista ilotulitusta. Tällä kerralla emme saa kuulla hänen soittoaan, mutta niin tapahtuu  Jóse María Morenon johtamassa Malagan sinfoniaorkesterin konsertissa 9. ja 10.5.2024. Aurinkorannikolla sinä aikana asuvat pääsevät kuulemaan Poulencin kahdelle pianolle säveltämän konserton.

Maria Männikkö työskentelee laajasti musiikin kentällä. Pianistin työn lisäksi hän toimii pianonsoiton lehtorina Turun konservatoriossa sekä on toinen Kaskenmäen Kotikonserttien perustajista.

 

La 21.10. klo 15.00 Ravintola Kukko, Taiteilijoita Espanjan sisällissodassa. Hannu Vuori esitelmöi

La 4.11. klo 15.00 Ravintola Kukko, Säveltäjän pöydältä kuuleviin korviin.

 Säveltäjä, säveltäjäkoulutuksen isäksikin mainittu loistava esitelmöitsijä Ilari Laakso

La 18.11. klo 15.00 Ravintola Kukko, Onko tämä taidetta. Musiikin monitaitaja, säveltäjä ja tutkija Ilari Laakso

 

 

Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tapahtumiin