Taide & Tapas

Taide & Tapas-tapahtumat (T&T) ovat esityksiä kulttuurin eri aloilta.

T&T-tilaisuus tarjoaa pääsääntöisesti pitäjän omaa tuotantoa tai kiinnostusta käsittelevän esityksen.

Esityspaikkana on toistaiseksi Ravintola Kukko, Los Boliches, Fuengirola.

Esitykset ovat lauantaisin klo 15.00 ja sisäänpääsymaksu on 7 €. Maksu maksetaan sisäänkäynnin yhteydessä. Se sisältää yhden tapaksen ja juoman.

Tapahtumiin ilmoittaudutaan ennakkoon Kultturiyhdistys Kalevan kotisivulla kohdassa Ilmoittautuminen tapahtumiin.

Ennakkoilmoittautuminen välttämätön  ravintolan kannalta.

HUOM! Ilmoittautumislomake poistuu perjantaina, päivä ennen lauantain T&T-tapahtumaa.

Pe 28.10.  Taide & Tapas: Hannu Vuori: Tina - köyhän miehen hopea,        klo 18 (Huom! Päivä ja aika)

Meistä monien kokemus tinasta rajoittuu isoäidiltä perittyyn kukkavaasiin tai jugend-tyyliseen kynttilänjalkaan. Jotkut voivat ajatella, että onpa siinä mitättömän harmaa, mielenkiinnoton esine. Hannu on kuitenkin rakastanut antiikkitinaa opiskeluajoista lähtien. Hän on kerännyt mittavan tina kokoelman ja hankkinut tietoa. mm. Englannin Royal Pewter Societyn jäsenenä.

Tina on aikanaan ollut “köyhän hopeaa.” Kaikkea sitä, mikä rikkailla oli hopeasta, tehtiin köyhille tinasta. Jo roomalaisten ajoista tinan valmistus ylläpiti mittavaa kaivosteollisuutta eri puolilla Eurooppaa (esim. Cornwall Englannissa ja Zinnwald Saksassa) sekä työllisti suuren käsityöläisarmeijan. Keskiajan lopulla ja uuden ajan alussa tinanvalajat olivat yksi kaupunkien suurimmista ja merkittävimmistä käsityöläisryhmistä. Aikalaisten mukaan keskiajan lopulla Englannista ei löytynyt niin köyhää taloa, ettei siellä olisi ollut vähintään yhtä tinaesinettä.

Tinaesineitä käytettiin keittiössä ja kapakoissa, kirkoissa ja sairaaloissa; niiltä syötiin ja niistä juotiin; niillä mitattiin; niillä iskettiin suonta ja annettiin peräruiskeita; niillä lähetettiin kuoleva kohtaamaan herraansa ja niistä nautittiin ehtoollista; niillä valaistiin ja niillä kirjoitettiin.

Yksittäinen tinaesine voi kertoa monta tarinaa. Se voi kertoa ammattiylpeydestä, muodista ja sen oikuista, turhamaisuudesta, politiikasta, rakkaudesta, uskonnosta, sosiaalisesta asemasta ... Tyylin, leimojen, kaiverrusten ja koristelun avulla voidaan monesti selvittää yllättävän paljon esineestä, esim. tekopaikka, tekijä, sijainti, käyttäjä, lahjoittaja …

Ennakkoilmoittautuminen netissä on välttämätön. Mukaan mahtuu 15 ensiksi ilmoittautunutta. Jos ilmoittautumisia tulee enemmän, tilaisuus voidaan toistaa. Ilmoittautuneille lähetetään osoite ja ajo-ohjeet. Osallistumismaksu on 7 euroa, mikä sisältää viinitarjoilun.

La 26.11.  Taide & Tapas: Ilari Laakso: Länsimaisen musiikin kehitys, ravintola Kukko, Los Boliches, Fuengirola, klo 15, € 7

Säveltäjä, FK Ilari Laakso: MIKSI TÄMÄ TÄLTÄ KUULOSTAA? Länsimaisen taidemusiikin kehityksestä 1700-luvulta nykypäivään ja toisin päin.

Ilari kertoo itsestään ja aiheestaan seuraavaa:

Olen työskennellyt 35 vuotta musiikkialan koulutuksen johtotehtävissä, pisimmän rupeaman Tampereen konservatorion rehtorina ja Musiikkiakatemian johtajana. Suomen Säveltäjien jäsen olen ollut vuodesta 1991. Sävellyksiäni on esitetty Suomen lisäksi yli kymmenessä Euroopan maassa sekä Beninissä Länsi-Afrikassa.  Niitä on myös levytetty ja tallennettu YLE:lle.

Koulutustaustani on musiikkitiede ja pianonsoitto, joita rikastutin teoreettisen filosofian, kulttuurihistorian ja kasvatustieteen opinnoilla (HuK 1976, FK 1979). www.ilarilaakso.com

Sekä koulutustyössä että festivaaliohjelmia suunnitellessani olen pohtinut suhdettamme eri aikakausien musiikkiin. Reaktiot ”en minä tätä halua, tämä on sitä modernia” ovat todellisuutta. Harva tietää, että samankaltaisia reaktioita esiintyi myös Bachin, Beethovenin ja Sibeliuksen eläessä.

Haluan esitelmässäni osoittaa, että länsimaisen taidemusiikin kehitys on melko johdonmukainen jatkumo. Emme ole hypänneet kuiluun nimeltä ”moderni musiikki”. Musiikin muutokselle on osoitettavissa rinnakkaisilmiöitä, syitä ja seurauksia. Kerron eri aikakausilta peräisin olevien soivien esimerkkien valossa musiikin muuttumisesta 300 vuoden aikana ja toivon herättäväni kuuntelun nälkää kaikkien aikojen taidemusiikkia kohtaan.

La 10.12.  Taide & Tapas: Raija Oranen: Iso (Gösta Serlachius)

Ravintola  Kukko, Los Boliches, Fuengirola, klo 15, € 7

Loistelias romaani Mäntän suurmiehestä, jolla oli iso vaikutus koko Suomen historiaan.

Gösta Serlachius perii setänsä aseman, syrjäyttää tämän pojan, nai serkkunsa ja laajentaa siten valtaansa ja varallisuuttaan. Hänestä kasvaa mittaansa suurempi mies, joka perustaa tehtaita, johtaa yrityksiä, matkustaa maailmalla, osallistuu politiikkaan ja kerää mittavan taidekokoelman. Hänestä tulee iso kaikilla mittapuilla.