Tiistaina 10.04. klo 16 

Teuvo Peltoniemi: Aavan meren tuolla puolen: Suomalaiset utopiayhteiskunnat Restaurante Alegría, Avda de los Boliches 42, Los Boliches, Fuengiro

Teuvo Peltoniemi (s.1950) on A-klinikkasäätiön entinen viestintäjohtaja ja Tiimi-lehden sekä Päihdelinkin entinen päätoimittaja, joka on työskennellyt mm. radio- ja tv-toimittajana, videotuottajana sekä tutkijana. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden lisensiaatti.  

Peltoniemen tärkeimmät teemat tutkijana ovat olleet päihteet, perheväkivalta, lapsityö, siirtolaisuus ja liikenne. Peltoniemi ja hänen hankkeensa ovat saaneet vuoden tiedottajan palkinnon 2006, Pääministerin erikoispalkinnon Päihdelinkistä v. 2006, Vuoden tiedetoimittajan palkinnon 2007 sekä v. 2011 valtion palkinnon "esimerkillisestä ja ennakkoluulottomasta tiedonjulkistamisesta."  

Kalevalle Peltoniemi kertoo suomalaisista utopiasiirtokunnista, Ihmisiä on aina kiehtonut utopia, "paikka, jota ei ole", maa jossakin aavan meren tuolla puolen, Onnela, Uusi Jerusalem, Paradiso. Siellä elettäisiin vapaina tästä matoisesta maailmasta, rahanhimosta, kansallisista tai uskonnollisista vainoista, ihmisen riistosta ja sorrosta, huonosta elämästä.

Peltoniemen utopiasivusto Kohti parempaa maailmaa kertoo suomalaisten eri maanosiin perustamista ihannesiirtoloista. Mukana ovat kaikki tiedossa olevat parikymmentä suomalaishanketta. Niiden aatteellinen perusta vaihtelee sosialismista uskonoppeihin, suomalaisnationalismista kasvissyöntiin. Niitä oli Amurinmaalta Australiaan mutta erityisesti Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. 

Hinta 5€ maksetaan paikan päällä ja se sisältää juoman ja tapaksen. Ilmoittautumiset viimeistään 6.4. mennessä.