Málagan filharmoninen orkesteri: Beethoven ja Dvorak

Paikka: Teatro Cervantes

Beethoven: Sinfonia D-molli, Op. 67

Dvorak: Nro 8 G-duuri Op. 88

Hinta jäsenille 30 € ja vierailijoille 40 €.

Viimeinen ilmoittautumis-, maksu- ja peruutuspäivä 19.3. klo 16 mennessä.

Orquesta Filharmonica de Málaga 26.3. 2020 klo 20.00

Teatro Cervantes

Johtaa: Manuel Hernández Silva

L. v. Beethoven: Sinfonia no 5 en do menor, op 67

A. Dvorák: Sinfonia no 8 en sol mayor, op 88

Jäsenet 30€, ei jäsenet 40€

sisältää bussikuljetuksen sekä pääsylipun

Viimeinen ilmoittautumis-, peruutus- ja maksupäivä 19.3. klo 16.00 mennessä

Beethovenin 5. sinfonia, lisänimeltä Kohtalonsinfonia, ensiesitettiin 22. joulukuuta 1808.

Säveltäjän kerrotaan saaneen inspiraation sinfoniaan näkemästään unesta, jossa kuolema koputtaa hänen oveensa. Beethoven kehitteli teosta pitkään, ensimmäiset luonnokset ovat jo vuodelta 1804. Kohtalonsinfonian lopullinen valmistuminen tapahtui samoihin aikoihin Pastoraalisinfonian kanssa, joka kantaesitettiin samassa konsertissa. Tänä aikana säveltäjällä oli menossa etenevän kuuroutumisen aiheuttama kriisi ja Euroopassa oli meneillään Napoleonin sodat ja poliittista kiehuntaa.

Teos on yksi länsimaisen taidemusiikin tunnetuimmista sinfonioista ja se koostuu neljästä osasta. Varsin tunnettu on eteenkin ensimmäisen osan pahaenteinen c-molli-teema.

Antonin Dvorák syntyi Böömissä vuonna 1841. Hän oli varsin monipuolinen ja tuottelias säveltäjä.   Hän on tsekkiläis-kansallisen musiikin toinen huomattava säveltäjä B. Smetanan ohella. Siinä kun Smetanan musiikki pyrkii olemaan aristokraattista, runollista ja kaihoisaa, Dvorákin musiikki on talonpoikaista, raikasta ja kiihkeää. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat sellokonsertto, 9. sinfonia ja slaavilaiset tanssit. Konsertissa kuultava 8. sinfonia on aikaisempia modernimpaa ja kokeellisempaa. Hän kirjoitti sen elokuun ja marraskuun välisenä aikana 1889. Ensiesitys oli Prahassa 1890. Sävellystyössään häntä inspiroivat lukuisat kansanlaulut. 8. sinfonian hän omisti Itävallan keisarille Francisco José I.